sadsad x
asdasd

Kediler İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

Kediler İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?
06 Ocak 2022

Kedilerimizi kuru ve yaş mamalarla, hatta bazen kendi yediğimiz yiyeceklerin artanlarıyla besliyoruz. Sokak kedilerini besleyen yardımsever insanlarda ton balığı, şeker, süt ve benzeri gıdalarla minik dostlarımızın karnının doymasını sağlıyor. Peki bu gıdalar kediler için gerçekten yararlı mı?

1- Kedilere Süt Verilir mi?

Bildiğiniz üzere yavru ve yetişkin kediler için beslenme dediğimizde aklımıza ilk gelen gıda Süt olur. Ancak bilinenin aksine Süt kediler için zararlıdır. Yavru kedinin anne sütü içmeden büyümesi ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olamayacağı gibi, marketlerden aldığımız İşlenmiş İnek Sütleri maalesef kediler için oldukça zararlı bir gıda seçeneği.

Kedilere Süt Verilir mi

Kediler için Süt Neden Zararlıdır?

Bunun başlıca sebebi; Kedilerin sindirim sisteminin, insanlara göre farklı çalışmasından kaynaklanıyor. Bizim rahatça sindirebildiğimiz hazır inek sütleri, maalesef kedilerin sindirim sisteminde bu kadar kolay sindirilemiyor, kedilerde ishale neden oluyor ve buna bağlı olarak kedilerin su kaybetmesine yol açıyor. Kedilere çiğ süt vermek, Brucella gibi ölümcül bakterilerin kedilere zarar vermesiyle sonuçlanıyor.

Kediler İçin Hangi Süt Faydalıdır?

Yetişkin kedilerin süt içmesine gerek yoktur. Yavru kediler ise yalnızca gelişim döneminde anne sütü ile beslenmelidir. Yavru kediyi emzirecek bir annesi yoksa, herhangi bir Petshop’dan alabileceğiniz Süt Tozunu yavru kediye verebilirsiniz.

2- Kedilere Ton Balığı Verilir mi?

Sorunuzun cevabı Hayır. Kedilerin ton balığını ne kadar sevdiğini ve iştahla yediğine şahit olmuşsunuzdur. Konserveden çıkan jöle kıvamlı ton balığını her ne kadar severek yeseler de, maalesef kediler için zararlı bir yiyecektir. Bunun sebebi; Konserve Ton Balıklarının uzun ömre sahip olabilmesi için eklenmiş olan koruyucu maddelerdir. Bu koruyucuları insan midesi rahatça sindirebiliyor olsa da, kedilerin sindirim sistemi bu maddelere karşı oldukça yetersiz kalıyor ve kedilerde problemlere yol açıyor.

Kediler için Hangi Ton Balığı Faydalıdır?

Kedinizi bu lezzetten mahrum bırakmak istemiyorsanız, ona Konserve Ton Balığı yerine kediler için özel olarak üretilen ve zararlı maddeler içermeyen Ton Balığı Aromalı yaş mamalardan verebilirsiniz.

kedilere ton baligi verilir mi

 

3- Kedinize Soğan veya Sarımsak İçeren Bir Gıda Vermeyin.

Kedinizi evden artan gıdalardan besleme fikri gayet mantıklıdır. Ancak bu yiyecekler Soğan ya da Sarımsak içeriyorsa kedinize vermemelisiniz. Bunun başlıca sebebi bu iki gıdanın sindiriminin oldukça zor olmasıdır.

4- Kedimi Çiğ Yumurta İle Besleyebilir miyim?

Çiğ Yumurta kediniz için oldukça zararlı bir yiyecektir. Bunun sebebi Çiğ Yumurta’nın Salmonella bakterisi içerebileceğinden kaynaklanmaktadır. Bu bakteriyi içermeyen yumurtalar dahi kedinizi hasta edebilir. Bu yüzden kedinizi Çiğ Yumurta ile beslememelisiniz.

5- Kediler Çikolata Yiyebilir mi? Çikolata ve Tatlılar Kedimi Kör Eder mi?

Halk arasında yaygın olan bir bilgi olan Çikolatanın kediyi kör edebileceği bilgisi kısmen doğru bir bilgidir. Aynı zamanda kedinizin çikolatayı severek yiyormuş gibi gözükmesine de aldanmamalısınız. Kedilerin tat alma duyuları insanlardan farklıdır. Tat alma duyuları şekerli gıdaları yok denecek kadar az bir oranla alırken, acı ve ekşi gıdaları ise rahatça ayırt edebilir. Buna rağmen gerek yumuşak yapısı, gerek şekilleri sebebiyle Çikolata gibi tatlı gıdalar kedileri cezbedebiliyor.

kedilere cikolata verilir mi

Kedinize kesinlikle çikolata gibi tatlı gıdalar vermemelisiniz. Bunun başlıca sebebi çikolatanın Kafein içermesinden kaynaklanıyor. Kafein, beyinde ve kalp atış hızında bazı artışlara sebep olur ve kedilerde çarpıntı gibi sonuçlar doğurabilir.

Aynı zamanda şekerli gıdalar, kedilerin kan şekeri üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve sürekli çikolata yiyen bir kedi, yükselen şeker seviyesi yüzünden kör olabilir, kalp problemleri yaşayabilir ve çarpıntı gibi sorunlarla yüzleşebilir.

Kedinizi nadiren de olsa çikolatayla ödüllendirebilirsiniz ancak kesinlikle Bitter Çikolata vermemelisiniz. Çikolatanın rengi ve sertliği arttıkça, içermiş olduğu “Teobromin” isimli  maddenin oranıda artıyor. Buda kediler için ölümcül etkilere ya da kalıcı sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.