Yavru ve Yetişkin Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri!
Kedilerdeki halsizlik ve iştahsızlık, birçok farklı problemin, hastalığın ve psikolojik sorunların habercisi olabilir. Bu gibi sorunlar ciddiye alınması gereken sorunlardır ve halsizlik ve iştahsızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bazen de hem yavru kedilerde hem de yetişkin kedilerde halsizlik ve iştahsızlık sorunu belirli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu durumda kedi sahipleri paniğe kapılabilir ve bu durumun neden ortaya çıktığını merak edebilir. Evinemama ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda “Kedilerde stres ve depresyon belirtileri nelerdir?”, “Kedilerdeki yorgunluk sorununun çözümü için tavsiyeler”, “Kedim sürekli uyuyor sebebi ne olabilir?” gibi merak ettiğiniz soruları cevaplandırdık. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Kedilerde neden halsizlik ve iştahsızlık olur? Ayrıca kedinize isim belirlemekte zorlanıyorsanız kedi isimleri makalemize göz atmayı unutmayın.
1) Psikolojik Problemler
Birçok psikolojik rahatsızlık kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa sebep olabilir. Psikolojik bozukluklardan dolayı olan iştahsızlık ve halsizlik çok fazla belirti göstermez. İştahsızlık ve halsizliğin yanı sıra kedinizde birtakım davranış bozuklukları da varsa, psikolojik bir rahatsızlıkta olduğunu anlayabilirsiniz. Kedilerin psikolojik sorunları birçok farklı sebep sonucu ortaya çıkabilir. Bunların başında aile değişikliği, ani ortam değişikliği, aileye yeni bir bireyin dahil olması, yatak ve kedi tarafından kullanılan nesnelerin yerinin değişmesi, kediye olan ilginin azalması, ona karşı yapılan sert davranışlar ani bir travma ile psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bütün bunlar kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilir. Bu ruh hali uzun bir süreçte kendiliğinden, kısa bir süreçte problemin ortadan kalkması ile çözülebilir. Fakat bu durum uzun süre devam ederse kedilerin vücudu gerekli enerjiyi alamadığı için farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.
2) Beslenme Değişikliği ve Beslenme Sorunları
Kediler çok fazla mama değiştirmekten hoşlanmaz ve beslenme konusunda hassastırlar. Bir mama değişikliğinde birkaç gün boyunca iştahsızlık ve buna bağlı olarak halsizlik görülebilir. Yeni mamaya geçerken en az 1 hafta süreye yayılmalı ve sabırlı olunmalıdır. Başka bir besin seçeneği sunulmazsa eninde sonunda yeni mamayı yemeyi kabul edecektir fakat bu durumun çok fazla tekrarlanması önerilmez. Ayrıca farklı besinler, bozuk gıdalar tüketilmesi gibi durumlar da kedilerin sindirim sistemini etkiler. Bu durumda ishal ve kusma da ek bir belirti olarak kendini gösterebilir.
Veteriner hekiminizin de desteğiyle kendinize en uygun kedi maması ↵ seçiminizi veya yavru kedileriniz için yavru kedi maması seçeneneklerine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz Ayrıca en çok tercih edilen kedi maması markalarımızın nd kedi maması ve proplan kedi maması olduğunu berlitmek isteriz.
3) Parazitler
Özellikle düzenli olarak parazit iğnesi ve muayenesi yapılmayan kedilerde parazit çok fazla görülür. Yavru kediler bu konuda çok daha hassastır ve iştahsızlık durumlarının büyük bir kısmı parazitten kaynaklanabilir. Bu sorunun çözümü ise kedinize 1. aydan itibaren düzenli olarak parazit muayenesi ve aşısı vurdurmaktır.
4) Ağız ve Diş Problemleri
Ağız ve diş sağlığını etkileyen faktörler de kedilerde iştahsızlık ve halsizlik probleminin en önemli nedenlerinden biridir. Ağız içindeki yaralar, bakteri üremesi, yabancı ve sert cisimlerin ağız yapısına zarar vermesi gibi birçok sebepten dolayı kedinizi huzursuz edebilir. Diş eti hastalıkları, ağız içerisinde ve dilde meydana gelen yaralar kedilerde iştahsızlık ve halsizliğe neden olabilir.
5) Sindirim Sistemi Hastalıkları
Kediler söz konusu olduğu zaman her dönemde sindirim sistemi ile ilgili farklı hastalıklar ve rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar ve hastalıklar mide, bağırsak, karaciğer gibi sindirim sistemlerinin birçok doku ve organına etki edebilir. Bunun gibi sindirim sistemi hastalıklarında çok daha farklı belirtiler de görülebilir fakat yine halsizlik ve iştahsızlık, bu hastalıkların belirtisi olabilir.
6) Tümörler ve Kanserler
Kedilerde iyi ve kötü huylu tümör ya da kanserler, özellikle orta yaştan sonra sık görülen hastalıklardır. Birçok kanser ve tümör ilk başta ciddi bir etki vermez fakat zaman geçtikçe şiddetini artıran halsizliğe ve iştahsızlığa sebep olur. Daha sonra başka belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Böyle bir durumda kedilerin mutlaka veteriner muayenesine götürülmeli ve tedavisine başlaması gerekir.
7) Kızgınlık Dönemi
Kızgınlık dönemi, kedilerin çiftleşmeyi kabul ettiği ve çiftleşmek için hazır oldukları dönemlerdir. Dişi kediler bu dönemde bazı davranış değişiklikleri sergileyebilirler. Bu davranış değişikliklerinin başında huzursuzluk, iştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı halsizlik görülmesi muhtemeldir. Kızgınlık dönemi geçtikten sonra bu olumsuz belirtiler genellikle 2-3 gün içerisinde ortadan kalkar ve kediniz eski haline döner. Bu dönemde sevimli kedinizde meydana gelen ruhsal değişiklikleri normal olarak karşılamalı ve ona karşı sabırlı olmalıyız
Kedilerdeki Yorgunluk Sorununun Çözümü İçin Tavsiyeler
Genellikle kedi sahiplerinin tümü bu iştahsızlık ve halsizlik durumunu çok önemsemez ve birkaç gün içerisinde herhangi bir müdahalede bulunmadan geçmesini bekler. Fakat ne yazık ki bu yüzden birçok kedinin tedavisi için müdahaleye geç kalınır ve tedavinin başarı oranı düşer. Sebebi her ne olursa olsun kedilerdeki halsizlik ve iştahsızlık, yorgunluk problemi küçümsenmemelidir. Derhal bir veteriner hekime danışılmalı ve bu problemin sebebi öğrenildikten sonra gerekli tedaviye başlanmalıdır.
Ayrıca kedileriniz için henüz edinmediyseniz kaliteli kedi taşıma çantası modellerimize göz atmayı unutmayın.