Kediler Neden Saklanır?
Kediler kendileri özgü davranışları ile bilinen canlı türlerindendir.Tıpkı insanlar gibi farklı karakterlerde olabilirler. Bu karakterler canlı, enerjik, sıkılgan, samimi, utangaç vs… Fakat bazı davranışları biz kedi sahiplerini endişelendirebilir. Bu davranışlardan biri olan saklanma davranışı çoğu kedi sahibinin sebebini merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Peki Kediler neden saklanır? Bu konuda bilimsel ölçeklere dayanmadan uzmanların ve uzun süreli kedi sahiplerinin tecrübelerini sizlerle paylaşacağız.
Kediniz Korkuyor Olabilir
Kediler cesaretleriyle nam salmış bir canlı grubu olsa da çoğu zaman onları korku içinde görebiliriz. Kedilerin korkmalarının ardında yatan birçok sebep olabilir. Bu sebepler çevresel olabildiği gibi genetik faktörlerden dolayı da olabilir. Kedilerin korktuklarında veya gerildiklerindeki fiziksel görünümünü her kedi sahibi bilir. Kediler korktuklarında tüyler kabarık, sırt gergin, göz bebekleri büyümüş hale gelmektedir. Bunların dışında etrafta korktuğu bir ses, cisim veya koku olan kediler saklanma davranışı içine girebilirler. Kimi zaman koltukların altını, kimi zaman odanın köşelerini kimi zamanda yüksek yerleri (buzdolabı üstü, rafların üstü gibi) kendilerine birer saklanma alanı belirleyebilirler. Bu oldukça doğal bir tepki olmakla beraber göz ardı edilmemesi gereken bir konudur.
Kedinizin korkma sebebini iyi analiz etmeli ve ona uygun koşulları oluşturmalıyız. Eğer bu durum bir sorun olarak görülmezse ve çözüm yolu bulunmazsa, kedinizdeleriki dönemlerde ruhsal değişiklikleri ve saldırganlık davranışları görebilirsiniz.
Ağrı ve Acı Çekiyor Olabilirler
Kedinizde ameliyat sonrası, yaralanmalar ve dönemsel ağrı ve acı çektiği zamanlar olabilir. Bu bahsettiğimiz dönemlerde kediler yalnız kalmak isteyeceklerdir. Aynı zamanda kediler ağrı ve acı hissettikleri zamanlarda oldukça agresif ve depresif halde olabilirler. Etraftaki sesler, ilgiler onları daha çok rahatsız edebilir. Evin içinde bir yerde, sizden uzakta düşük göz kapaklarıyla saklanan kedinizi gördüğünüzde bu detay aklınıza gelmelidir.
Sevimli kedinizin canını yakan şey her ne ise çözüme kavuşturmak en iyisi olacaktır. Yakın zamanda geçirmiş olduğu bir ameliyat var ise veteriner hekimden destek isteyebilirsiniz.
Stres, Saklanmaya Neden Olabilir
Biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de stres ve anksiyete öğeleri bulunabilir. Hızlı hava değişimleri, mama değişimleri, ev ve ev içindeki dizaynın değişmesi, çervesel faktörler, hastalık durumları vs. gibi nedenlerden dolayı kedileriniz stres altında olabilir. Bu gibi durumlarda ev içerisinde saklanmalar sıkça görülmektedir.
Yapılan araştırmalara göre ev içerisindeki eşya düzeninin değiştirilmesi kedileri oldukça rahatsız etmektedir. Bütün o eşyaların düzenine, konumuna alışan kediniz bir değişiklik olduğunda kendisini ve içinde bulunduğu ortamı yabancılayabilir. Bu da onlarda stres oluşumunu tetikler. Rutinlerine bu kadar bağlı olan bir canlı türünün böyle davranması gayet normaldir.
Hızlı Hava Değişiklikleri
Mevsim geçişlerinde kedinizin vücudu bu duruma hızlı adapte olmayabilir. Saklanma davranışı sergilemesinin ardında yatan sebeplerden biri de bu olabilir.Aynı zamanda çalışan sayısı ailelerde ev sıcaklığının sabah ve akşam olarak aşırı farklı olması da onları rahatsız edebilmektedir.
Okumanızı öneririz: Kediler neden evden kaçar?
Mama Değişiklikleri
Veteriner tavsiyesi ile yaptığınız kedi mama değişiklikleri dikkat etmeniz gereken konular arasında yer almaktadır. Kedinizin sürekli kullandığı mamada değişikliğe gidilecekse acele edilmemelidir. Aşırı hızlı tat ve içerik değişiklikleri kedilerde duygu bozukluklarına dolayısıyla da saklanma, kaçma gibi davranışlara sebebiyet verebilir.
Kediler için zararlı yiyeceklere de dikkat etmenizi öneririz.
Yalnız Kalma İsteği
Biz kedi sahipleri olarak bazen ilgiyi abartabiliyoruz. O küçük, minik patili kedimizin hali gözümüzün önünden gitmiyor olabilir. Fakat kabullenmeniz gereken birşey var artık kediniz büyüdü :) Fazla ilgi ve alaka onları bunaltabilir ve saklanma davranışında bulunabilirler. Kediler yaşlarına göre de farklı davranışlar sergileyebilirler.