Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu
Kedilerde yüksekten düşme sendromu çoğu kedi sahibinin karşılaştığı durumlar arasında yer almaktadır. Özellikle yüksek katlı evlerde oturan kedi sahiplerinin korktuğu bu durum hakkında bilgiler vereceğiz. Halk arasında yaygın olan kediler dört ayaklarının üstüne düşer algısı onlara büyük özellikler yüklememize yol açmıştır. Sağlıklı bir kedi alçak mesafelerden ayaklarının üstüne rahatça yaylanabilir. İçgüdüsel özellikleri ve fiziksel yapıları buna müsaittir. Fakat yüksek katlı dairelerden düşen kedilerde hem ortopedik hem de iç organ hasarları görülebilmektedir.
Kedim Yüksekten Düştü, Ne Yapmalıyım?
Sevimli kedinizin sizin için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu üzücü durumu sakince ele almalısınız. Panik yapmadan önce kedinizin genel durumunu siz kontrol etmelisiniz. Genel durum gözlemenizin ardından eğer bir sıkıntı,sağlık problemi gözlemliyorsanız acilen veteriner hekiminize veya en yakın hayvan hastanesine götürmelisiniz. Veteriner hekimler eşliğinde genel durum muayenesinden sonra uzmanların ultrason, mr ve röntgen gibi prosedürlerinden geçmektedir. Bütün bu tetkiklerin yapılmasının ardından hekiminizin sevimli kediniz ile alakalı yorumu sizinle paylaşılacaktır. Bu süreçte mutlaka ilgisiz olmamalı ve uzman hekimlere güvenmelisiniz.
Kediler Neden Yüksekten Düşer?
Maalesef her yıl yüzlerce kedi yüksek katlı binalardan düşmekte. Peki bunun sebepleri neler olabilir?
-
Onun ilgisini çeken bir kuş olabilir,
-
Balkonda veya pencere kenarında vakit geçirirken maruz kaldığı ani yüksek sesler onun dengesini şaşırtmış olabilir,
-
Binada açık bırakılan yangın merdivenleri,
-
Uykudayken ani sıçramalar,
-
Nadir görülen bir rahatsızlık olmakla beraber kedilerde uyur gezerlik yüksekten düşme durumlarına sebebiyet verebilir.
-
Kediler yaşlılık dönemlerinde birçok fiziksel aktiviteyi doğru yapamayabilir. Kas ve kemiklerindeki yaşlılığa bağlı deformeler yüksekten düşme sorununa yol açabilir.
Yüksekten düşen yavru kediye ne yapılır?
Eğer yavru kediniz yüksekten düşerse ilk olarak düştüğü zeminin yapısı kontrol edilmelidir. Toprak mı, asfalt mı yoksa yumuşak bir zemin mi? Ardından kedinizin genel durum kontrolünü yapmalısınız. Bütün ihtimaller göz önünde bulundurulduktan sonra acilen veteriner hekiminize götürmeli ve durumu belirtmelisiniz. Yüksekten düşme durumlarında sadece fiziksel etkiler ile kalmayabilir. Gözlemleyemediğimiz; iç organlarda olan bozulmalar ve psikolojik etkiler de gözlemlenebilir.
Kedilerde Yüksekten Düşmeye Karşı Alınacak Önlemler
-
Yüksek katlı balkonların demir aralıkları sıklaştırılabilir,
-
Balkonlardaki kiriş boşlukları kapatılabilir,
-
Pencerelere sineklik takılabilir,
-
Fazla daireye sahip binaların yangın merdivenleri kapalı tutulmalıdır,
-
Kediniz tek başınayken balkon ve pencere kenarlarından uzak tutmalısınız.
-
Fransız tipi balkonları kedilerimizden uzak tutmalıyız.
-
Dikey ve çapraz açılan pencere tiplerinin kediler için tehlikeli olduğunu bilmeliyiz.
Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu Hakkında Bilgiler
Kedilerin yüksekten düşme vakaları ile ilgili olarak veteriner hekimlerin yaptığı uyarıları göz önünde bulundurmalıyız. Kulaktan dolma bilgiler ile hareket edildiğinde kötü sonuçlar ile karşı karşıya kalmamız içten bile değil.
‘’Kediler dört ayak üstüne düşer’’ yanılgısını bir kenara bırakarak. Düşme vakalarında büyük sağlık sorunlarıyla karşı karşıya geldikleri gerçeğini unutmamalıyız.
Kediler yüksek alanlardan asla kendi istekleriyle atlamazlar.
Yüksekten düşen kedilerde uzun dönemlerde yaşadığı ortam ile ilgili korku ve endişe olabilir. Bu süreçte uzman hekimlerden yardım almalısınız.
En sık yüksekten düşme sonuçları kırık kemikler ve iç organ zedelenmeleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Az katlı binalardan düşmek, onlara dengelerini kurmak için yeterli vakti tanımaz.
Yüksekten düşen kedilerin pati, bacak gibi kemik sistemi hasarlarının yanı sıra, yumuşak dokularında, damaklarında, iç organlarında önemli sayılacak yaralanma, kanama riski her zaman vardır.