Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler!
Kısırlaştırma işlemi dişi köpeklerde sık görülmektedir. Kısırlaştırma dişi köpekler için gebe kalma durumlarının ortadan kaldırılası için yapılan işlemdir. En sık başvurulan yöntemlerin başında yumurtalıkların ve rahmin alınmasıdır. Erkek köpeklerde ise testislerin alınması olarak uygulanır. Bu işlem cerrahi bir müdahale olduğundan hekim kontrolünde ve steril koşullarda yapılır. Kısırlaştırma işleminin zararları var mı? Kısırlaştırma İçin En Doğru Zaman Nedir? gibi birçok soru insanların aklını karıştırmaktadır.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Sevimli köpeğinizi kısırlaştırmaya karar verdiyseniz bunun için zaman aralığı genellikle ilk 6 aylık ila 9 ay arasında yapılmaktadır. Ergenlik sonrası da kısırlaştırma işlemi yapılabildiği gibi ergenlikten sonra da kısırlaştırma ameliyatı yapılabilir. Yine de en doğru karara veteriner hekim öncülüğünde verebilirsiniz.
Bazı durumlarda dişi köpeklerin 3 aydan önce kısırlaştırıldığı görülebilmektedir. Bu cinsler arasında gelişim düzeyinden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zaman kısırlaştırma ameliyatının köpeğinizin 4 yaşında önce yapılması ileride ortaya çıkacak yan etkileri de büyük oranda azaltmaktadır.
Köpeklerde Kısırlaştırma Zararlı Mıdır?
‘’Hayır’’. Sanılanın aksine kısırlaştırma işlemi hem köpeğinizin sağlığı hem de ailenizin durumu için oldukta yararlıdır. Köpekte kısırlaştırma işleminin yararları şöyledir;
Psikolojik Faydalar
- Erkek köpeklerde zamanında yapılan kısırlaştırma işlemi onu agresif özelliklerinin törpülenmesine yarar sağlayacaktır.
- Psikolojik olarak çiftleşme istekleri azalacağından saldırganlık ve sinirli ruh halleri azalacaktır.
- Stres ve depresyon belirtilerinde azalma yaşanacaktır.
Fizyolojik Faydalar
- Dişi köpeklerde zamanında uygulanan kısırlaştırma ameliyatı sayesinde ileri de oluşabilecek meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim tümörü gibi önemli hastalıklara yakalanma olasılıkları büyük oranda azalacaktır.
- Çiftleşme istekleri doğrultusunda ortaya çıkan yer belirleme, idrar püskürtme ve türevi davranışların önüne geçilmiş olacaktır.
Hangi Durumlarda Köpeklere Kısırlaştırma Ameliyatı Yapılmaz?
Bazı durumlarda kısırlaştırma ameliyatı uzmanlar tarafından önerilmez ve yapılmaz. Ameliyatın gidişatında ve sonrasında oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için bu maddeler göz önüne alınır. Bu durumlar şöyledir;
- Dişi kedilerde hamilelik dönemlerinde,
- Parazitlerin oluşturduğu yoğun hastalık dönemlerinde,
- Yoğun kanamalı adet dönemlerinde,
- Köpekte enfeksiyon durumu varsa ve risk teşkil ediyorsa,
- Veteriner uzman hekimin onaylamadığı durumlarda,
- Ameliyattan önceki 24 saatte uyulması gereken davranışların yerine getirilmemesi.
Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
En sık karşılaşılan sorunların başında alınan kilolar gelmektedir. Köpek sahiplerinin en sık yaptığı yanlışlar arasında kısırlaştırma ameliyatı sonrası beslenme hataları gelmektedir. Ameliyat sonrası hareketlerinde azalma ve iştahlarında artış gözükebilir. Bu durum onların hızlı bir şekilde kilo almasını ve obezite problemiyle karşı karşıya gelmesine yol açabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek ve sevimli dostunuzun sağlığını korumak için beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaparak kısırlaştırılmış köpeklere uygun mamalar kullanmanız şarttır. Veteriner hekiminizin de tavsiyelerini göz önünde bulunduracağınız bu dönemde ona en uygun Tahılsız köpek mamaları, Az tahıllı köpek mamaları ve Light köpek mamaları en iyi tercih olacaktır.
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı hakkında merak edilen soruları ve cevaplarını beraber inceledik. Ameliyat olmasına karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bilgiler bu kadardı. Kedi kısırlaştırma ameliyatı hakkında↵ da bilgi edinmek için ilgili linke tıklamanız yeterli. Evinemama ailesi olarak sağlıklı günler dileriz.