sadsad x
asdasd

Yavru ve Yetişkin Kediler Neden Kusar?

Yavru ve Yetişkin Kediler Neden Kusar?
13 Mart 2021

 Kedilerdeki kusma eylemi çoğu zaman can sıkıcı olabiliyor.Hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilen kusma durum, bazı özel sebeplerden dolayı da meydana gelebiliyor. Birçok kedi sahibinin merak ettiği ve korktuğu bu durum hakkında merak edilen soruları cevaplandırdık. Yavru kedim neden kusuyor? Kediler neden kusar? Kedilerde kusma türleri nelerdir? Kedim kusuyor ne yapabilirim? Kedi kusması normal mi? Kedim neden tüy kusuyor? Gibi birçok merak edilen sorunun cevabını sizler için bulduk. Gelin birlikte inceleyelim.

Midede Biriken Tüyler ve Yumaklar

Siz kedi sahiplerinin çok iyi bildiği ve alışık olduğu şeylerden birisi kedinizin sürekli kendisini yalayarak temizlemesidir. Herhangi bir yerde veya zamanda kedinizin tüylerini yalamasını izleyebilirsiniz. Kedilerin dil yapıları, tüy bakımlarını yapmaya ve dökülen tüylerini temizleme almalarına olanak verir. Gün içerisinde yaptıkları bu davranış sebebiyle de kendi tüylerini yuttuklarını biliriz. Çünkü biz insanlardaki gibi tükürme özellikleri yoktur. İşte bu davranışları onların midesinde tüy birikmesine yol açabiliyor. Kediler midede toplanan bu tüy yumaklarını daha sonra kusarak dışarı atarlar.

Mama Değişiklikleri ve Yanlış Mama Tercihleri

Kediler tıpkı insanlar gibi yapı olarak birbirilerinden farklıdır. Beslenme konusunda kediler yavru kedi mamaları, yetişkin kedi mamaları, yaşlı kedi mamaları, cinslere göre kedi mamaları, alerjik durumlara göre kedi mamaları vs. gibi farklı kedi mamalarına ihtiyaç duyabilirler. Bu ayrımlara uymayan kedilerde sindirim sistemi bozuklukları, alerjik reaksiyonlar ve asıl konumuz olan kusma davranışı gibi birçok sorun görülebilir. Bu nedenle kediniz için en uygun mamayı, veteriner hekiminizin de yardımıyla seçebilirsiniz.

Kedilerin kusma eylemi göstermelerine yol açabilen bir diğer sebep ise mama değişiklikleri geliyor. Herhangi bir nedenden dolayı kedinizin alışık olduğu veya düzenli kullandığı mama markasında ve içeriğinde yapılan değişiklikler kedilerde kusma davranışının görülmesine sebep olabilir. Bu değişikliğe hazır olmayan kedilerin sistemleri bu değişikliği kabul etmeyebilir ve yediklerini çıkartabilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için veteriner eşliğinde yeni mamaya yavaş yavaş geçiş sağlanmalıdır.

Kedilerdeki Parazitler

Parazitler kediler için önemli bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmelidir. Gün arasında veya beslenmelerinden sonra kedilerin kusması parazitlerle alakalı olabilir. Bu önemli konu için mutlaka veteriner hekiminize götürmeli ve gerekli tedavi yolunu beraber izlemelisiniz.

Yabancı ve Yasak Besinler

Bildiğiniz üzere kediler için yasak ve zararlı besinler onların sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Gün içerisinde fark etmeden verdiğimiz veya onların sizden habersiz ulaştığı bu ürünler, onları zehirlemekte hatta hayatlarını tehdit etmektedir. Kedilere yasak ve zararlı besinler onların kusmalarına sebebiyet vermektedir. Bu konuda daha dikkatli olarak doğacak herhangi bir sağlık sorununun da önüne geçebilirsiniz. Kedilere yasak ve zararlı besinleri bilmiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Kedilerde Kusma Türleri Nelerdir?

Yazımızdan bahsettiğimiz sebeplerden dolayı veya diğer etkenlerden dolayı oluşan kusmaların da çeşitleri vardır. Bunları başlıklar halinde inceledik. İşte kedilerde kusma çeşitleri şöyle;

1) Püskürerek Kusma (Projektil)

Bahsettiğimiz kusma sebeplerine bağlı olabilen bu kusma türünde aniden silindirik şekilde püskürmeler görülebilir. Böyle bir durumda acilen veteriner hekime götürülmelidir.

2) Akut Kusma

Yazımızın başında da belirttiğimiz tüy yumaklarını çıkarmak için gerçekleşen kusma eylemidir. Çoğu hayvan sahibi tarafından normal olarak karşılanır fakat ekstrem durumlar da olabilir. Bu sebeple yine veteriner hekiminizle iletişim halinde kalmalısınız.

3) Kan Kusma

Adından da anlaşılacağı üzere kan kusma çok ciddi bir sorundur. Böyle bir durumda karşılaşan kedi sahipleri oyalanmadan veteriner hekim ile iletişime geçmelidir. Kan kusma birçok önemli hastalığın habercisi olabilir ve müdahale edilmesi şarttır.

 4) Aralıklı ve Düzenli Kusma

Eğer kediniz sürekli ve aralıklarla kusuyorsa bunun altında yatan nedenleri bulmak gerekir. Çoğu durumda kullanılan mama cinsi ve markası kedinize uygun olmayabiliyor. Bu durum beraberinde alerjileri ve mide rahatsızlıkları getiriyor. Böylece kedinizin midesi sürekli olarak çıkarma ihtiyacı duyabiliyor. Yine de en doğru sonucu veteriner hekim verecektir. Eğer kedinizde aralıklarla kusma sorunu varsa bunun sepeplerini öğrenmek için uzman hekime başvurmanız doğru olacaktır.

Kedim Kusuyor Ne Yapabilirim?

 

Kedimin Kusmasına Ne İyi Gelir, Ne Yapmalıyım ?

  • Kediniz doymak bilmiyor obur bir yapıya sahipse, öğünleri gramaj olarak gün içinde bölerek vermelisiniz. Siz evde yokken bile gramajı kontrol altına alacak otomatik kedi mama kaplarından da faydalanabilirsiniz.
  • Kediniz uygun porsiyonda yiyor fakat mamasını çok hızlı tüketiyor ise yine kedilerin yavaş mama yemesinisağlayan engel ve oyun kaplarından alabilirsiniz.
  •  Tüy yumaklarının oluşumunu yavaşlatmak için kedinizi günlük olarak tüy toplayıcı taraklarla bakımını yapmalısınız. Böylece hem yutma problemi ortadan kalkar hem de evinizin etrafında tüy görmekten kurtulursunuz.Mama değişimlerinde çok dikkat etmeliyiz. Bir süre eski maması ile karıştırıp azar azar porsiyonlar halinde onu alıştırarak mamasını değiştirebilirsiniz.Aşağıdaki gibi 1 hafta zamana yayabiliriz. 

Yeni Mamaya Geçiş Süreci Tablosu

GÜN Eski MAMA YENİ MAMA
1. Gün %75 %25
2. Gün %70 %30
3. Gün %60 %40
4. Gün %50 %50
5. Gün %40 %60
6. Gün %25 %75
7. Gün %0 %100 

1.Gün: %75 eski mama, % 25 yeni mama,

2.Gün:% 70 eski mama, % 30 yeni mama,

3.Gün:% 60 eski mama % 40 yeni mama,

4.Gün:% 50 eski mama % 50 yeni mama,

5.Gün:% 40 eski mama % 60 yeni mama,

6.Gün:% 25 eski mama, % 75 yeni mama,

7.Gün:% 100 yeni mama.

 

  •  Evde paket lastiği, kağıt, poşet ve  minik eşyaları ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece bu zararlı cisimleri yeme ve yutma riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.

 

  •  Çamaşır sabunu, kimyasal ürün, yemek atıkları gibi eşyaları kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edebilirsiniz.

  •  Ve son olarak belki de en önemlisi düzenli olarak veteriner hekiminizle görüşmeli ve önerilerini dikkate almalısınız.

 Yavru Kedilerde Kusma Sebepleri

Yavru Kedilerde Kusma Nedenleri Nelerdir? 

Yavru kedilerdeki kusma durumunun sebepleri arasında bahsettiğimiz nedenler gelmektedir. En sık kusma  nedeni ise yanlış mama seçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Siz düşünceli kedi sahiplerinin dostunuz için her zaman en iyi mamayı almak istediğinizi biliyoruz ama bazı durumlarda eksik ve yanlış bilgiler bize hata yaptırabiliyor.

Evinemama olarak siz ve değerli dostlarınıza sağlıklı günler dileriz

Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.