Van Kedisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
Van kedisi, Türkiye’nin dünyaca ünlü kedi cinslerinden bir tanesidir. Hiç şüphesizdir ki güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakabilir. Diğer kedi türlerinin aksine suyu çok fazla seven ve çok da güzel yüzen Van kedileri, fiziksel ve karakteristik özellikleri ile de diğer cinslerden ayrılır. Eğer siz de Van kedilerini çok seviyor ve sahiplenmek istiyorsanız, ya da Van kediniz varsa ve onu daha yakından tanımak istiyorsanız, çok doğru yerdesiniz! Evinemama ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda “Van Kedisi Fiziksel Özellikleri Nelerdir?”, “Van Kedisi Karakter Özellikleri Nelerdir?”, “Van Kedisi Bakımı Hakkında Merak Edilenler?” ve “Van Kedisine En Uygun Beslenme Nasıl Olmalıdır?” gibi çok sık merak edilen soruları yanıtladık. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Van Kedisi Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Göz renkleri ile dikkat çeken bu minik arkadaşlarımız, kışın soğuk ve yazın sıcak kurak iklime göre yaşayabilmek için kürk değiştirirler. Van kedilerinin bedenindeki kürk rengi genellikle beyaz olup, bazen kafasında ve kuyruğunda başka bir renk tonu olabilir. Van kedilerinin gözlerinden biri kehribar rengi tonlarında, diğeri ise mavi olabilir. Van kedilerinin patileri, kafalarında ve kuyruklarındaki tüyler krem, sarı, mavi, tekir, siyah ya da kahverengi olabilir.
Van kedileri kışın uzayan tüylerini döker ve yazın yenilerini çıkarır. Bu sevimli dostlarımızın kulakları kısadır ve kulaklarının ucu daha uzundur. Erkek olan Van kedileri 7 kg’ye kadar, dişi olanlar ise 4 ila 6 kg arasına kadar ulaşabilirler. Van kedileri 3 sene sonra yetişkin bir kedi haline gelebilir. Van kedileri çiftleşecekleri kediler konusunda oldukça seçicidirler. Fakat yine de bir sene içerisinde 4 yavru doğurabilirler. Güçlü ve kaslı bir vücut yapısına sahiptirler. Güzel gözleri ve her daim parlak bakımlı uzun tüyleri ile dikkat çeken Van kedilerinin tüyleri, yaşlandıkça daha çok uzar. Tüyleri genellikle beyaz ve kabarık olur.
Van Kedisi Karakter Özellikleri Nelerdir?
Avcılık içgüdüsü oldukça gelişmiş olan Van kedileri fazlasıyla enerjik, oyuncu ve aktif bir kedi cinsidir. Atlamayı ve zıplamayı çok severler. En çok tercih ettikleri yerler ise raf ve dolap üstleri olabilir. Yaşlandıkları zaman bile oldukça enerjik ve oyuncu kalırlar. Bunun dışında bu sevimli dostlarımız, birtakım numaralar öğrenebilecek kadar da zekidir. Bunun dışında Van kedileri oldukça sadık, cesur ve koruyucudur. Sahiplerine inanılmaz derecede bağlıdırlar ve ilk sahibinden sonra başka bir insanı sahip olarak kabul etmeleri imkansıza yakındır.
Neredeyse çoğu kedi cinsi duyu sevmez, hatta nefret eder. Fakat Van kedileri, diğer kedi türlerinin aksine suyu çok severler. Ilık ve sığ sularda yüzmekten aşırı zevk alabilirler, hatta banyoda size eşlik bile edebilirler. Bunun dışında tuvalet ve hijyen konusunda da oldukça titiz davrandıklarını da söyleyebiliriz. Suyu çok fazla sevdikleri için klozetin kapağını sürekli kapalı tutmanız gerekebilir. Ayrıca muslukları açmayı öğrenecek kadar da zekidirler... Van kedisi, tıpkı Siyam kedisi cinsi gibi konuşkan bir kedi türüdür. Değişik tonlarda çıkardıkları sesler ile duygularını ifade etmeye çalışırlar ve yüksek ses ile konuşmaktan fazlasıyla mutlu olurlar.
Ayrıca Van kedileri oyuncu ve enerjik yapıları ile çocuklarla çok iyi anlaşır. Bebekler ve çocuklar için harika bir oyun arkadaşıdır. Evde yaşayan diğer kediler ve köpeklerle de oldukça iyi anlaşabilen, uyumlu bir kedi cinsidir. Bu yüzden de en sevilen ve en çok tercih edilen kedi cinsleri arasında yer alırlar.
Van Kedisi Bakımı Hakkında Merak Edilenler
Bu sevimli minik dostlarımızın bakımlarının oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Pamuksu orta uzunluktaki tüyleri yapıları gereği düzenli bir fırçalama gerektirmez. Yalnızca dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve tırnaklarının iki haftada bir kesilmesi gerekir. Bunun dışında Van kedilerinin kulaklarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve kir görüldüğü zaman nemli bir bez ile silinmesi gerekir. Melez cins olmayan Van kedileri, oldukça sağlıklı, güçlü ve kuvvetli bir kedi türüdür. Genetik bir problem olmasa bile bazen beyaz renkli ve mavi gözlü olanlar sağır olmaya yatkındır. Düzenli bir veteriner hekim kontrolü ile bu minik dostlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam sağlayabilirsiniz.
Van Kedisine En Uygun Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Van kedileri genellikle etçildir ve protein ile beslenirler. Bu yüzden protein bakımından zengin içeriğe sahip olan mamaların tercih edilmesi tavsiye edilir. Yemek alışkanlıkları konusunda da oldukça düzenli olan bu minik dostlarımızın mama saatlerinin düzenli olması gerekir. Kuru mama ile beslenen Van kedilerine arada bir yaş mama ve ödül maması gibi besinler de verebilirsiniz.